ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم
پس از مطالعه این مطلب ، پاسخ سوالات زیر را میدانید :
۱-اشخاص مشمول ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم کدامند؟
۲-تکالیف آنها چیست :
۳-در صورت عدم انجام تکالیف مشمول چه جرائمی می شوند ؟
۴-سایر نکات کاربردی که باید بدانیم چیست ؟
اشخاص مشمول ماده ۱۶۹ کدامند؟
کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل (حقیقی) که دارای پرونده مالیاتی کسب و کار بوده و درآمد کسب میکنند ، مشمول انجام تکالیف ماده ۱۶۹ ق م م هستند .
بیشتر بخوانید : قانون پایانه های فروشگاهی
تکالیف مالیاتی ماده ۱۶۹ ؟
اشخاص مشمول مکلفند برای معاملاتی که انجام می دهند صورتحساب صادر نموده و شماره اقتصادی طرف معامله را در صورتحساب فروش ، قراردادها و سایر اسناد شبیه به آن درج و فهرست کامل معاملات خود را برای سازمان مالیاتی ارسال کنند .
اگر معامله ای که انجام شده (خرید یا فروش ) با مصرف کننده نهائی (شخص حقیقی است که برای مصرف شخصی کالا و خدمات خریداری میکند) یا اشخاص حقیقی ماده ۸۱ ( فعالیت های معاف مانند کشاورزی ، دامپروری و ….) باشد نیازی به درج شماره اقتصادی طرف معامله نمی باشد .
تکلیف دیگری که سازمان مالیاتی در این ماده اعلام کرده استفاده از سامانه صندوق فروش یا صندوق مکانیزه فروش است که طی سنوات اخیر اسامی اصناف و مشاغلی که باید از این تجهیزات استفاده کنند را اعلام کرده است . تمام هزینه های خرید و نصب آن از مالیات سال اول آنان کسر می گردد . البته سازمان مالیاتی هم موظف است به تدریج و بر اساس اولویت مشاغل دیگری را به اشخاص مشمول استفاده از سامانه فروش انتخاب و اسامی آنها را تا پایان شهریورماه هر سال اعلام نماید .

جرائم عدم انجام تکالیف و بخشودگی ماده ۱۶۹ ق م م
جرائم ماده ۱۶۹ دو بخش است ، الف) جریمه مربوط به صورتحساب معادل ۲% ب)جریمه مربوط به ارسال فهرست معاملات معادل ۱%
عدم صدور صورتحساب یا عدم درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله و یا سوء استفاده از شماره اقتصادی مشمول جریمه ای معادل ۲% مبلغ معامله خواهد شد .
عدم ارسال فهرست معاملات به سازمان مالیاتی مشمول جریمه ای معادل ۱% مبلغ معاملاتی که ارسال نشده خواهد شد .
بخشودگی ماده ۱۶۹
در صورتی که اشخاص مشمول ، آئین نامه های اجرائی مربوط به استفاده از سامانه صندوق فروش و تکالیف محول شده خود را در موعد مقرر انجام دهند ، معادل ۱۰% از مالیات ابرازی عملکرد آنها به مدت دو سال بخشوده میگردد . ولی در صورت تخلف از این تکلیف معادل ۲% فروش جریمه می شوند .
نکات کاربردی ماده ۱۶۹ :
مهلت زمانی رسیدگی ، مطالبه ، حل اختلاف و وصول جرائم و ترتیب پرداخت بدهی توسط مودی مطابق با ماده 157 ق م م ، به مدت ۵ سال از سررسید پرداخت مالیات خواهد بود .
با ما همراه باشید تا در مطالب بعدی دستورالعمل های اجرائی و بخشنامه های مربوط به ماده ۱۶۹ ارائه می شود . اطمینان داشته باشید شیوه ای که گروه سودآوران مالی در ارائه مطالب به کارگرفته به صورتی است که با یکبار مطالعه عمیق تمام موضوعات حسابداری و مالیاتی را به صورت کامل یاد بگیرید .