سود آوران مالی
جستجو در :
مقالات
محصولات

آموزش شماره ۳ . اصطلاحات و تعاریف مهم

اصطلاحات تعاریف حسابداری پیمانکاری پروژه

فهرست مطالب

مقدمه

در مطالب قبلی با چند اصطلاح مهم پیمانکاری ، مراحل انجام پروژه پیمانکاری از صفر تا صد و به صورت خلاصه ، انواع شخصیت های پیمانکاری را بررسی کردیم .

در ادامه ، با سایراصطلاحات و تعاریف مهم دیگری که لازمه یادگیری حسابداری پیمانکاری است آشنا می شویم .

مهندس مشاور و مهندس ناظر

اکثراً طرف سوم امضای قرارداد پیمانکاری است ، مهندس مشاور شخص حقیقی یا حقوقی که وظیفه انجام مطالعات مقدماتی ، مشاوره ، مذاکره و تبادل اطلاعات با کارفرما را دارد که توسط کارفرما انتخاب و به پیمانکار معرفی می گردد .

مهندس مشاور می تواند برای نظارت بر انجام وظایف ، یک نماینده را به پیمانکار معرفی کند تا به صورت دائم یا پاره وقت در پروژه حاضر شود که مهندس ناظر نام دارد . مهندس ناظر نماینده مقیم مهندس مشاور در کارگاه است .

وظایف مهندس مشاور چیست؟

 مهندس مشاور فرد آگاه به قوانین و متخصص در زمینه های نقشه برداری ،  برنامه ریزی ، طراحی و ساخت پروژه هستند ، این افراد توانایی هدایت فیزیکی اجرای طرح را ندارند اما از طریق مطالعات اولیه ، برنامه ریزی، شناخت نقاط ضعف و قوت طرح ، ارائه نقشه های تفضیلی و ارائه راهکارهای مناسب جهت حل مشکلات فنی به پیمانکار کمک می‌کنند و به صرفه ترین و ساده ترین راه را برای به انجام رساندن پروژه ارائه می دهد.

اصطلاحات تعاریف حسابداری پیمانکاری پروژه

 شرایط عمومی پیمان چیست ؟

ضوابط ، مقررات و تعهدات قرارداد است که مواد و بندهای آن در تمام قراردادهای پیمانکاری یکسان است . مثلاً در تمام قراردادها باید مبلغ و مدت قرارداد ، حدود اختیارات و تعهدات کارفرما و پیمانکار درج شود و طرفین قرارداد باید به مفاد شرایط عمومی موافقت نامه (قرارداد ) احاطه داشته باشند

پس شرایط عمومی پیمان شامل تمام شرایط حاکم بر پیمان است و هر قراردادی که منعقد می شود باید حاوی تمام ضوابط و مقررات تعیین شده باشد .

شرایط خصوصی پیمان چیست ؟

هر قرارداد موضوع متفاوت و شرایط خاصی دارد ، قرارداد ساخت ساختمان ، قرارداد ساخت جاده و راه ، قرارداد طراحی سایت ، قرارداد تامین نیروی انسانی و انواع فعالیت های خدماتی دیگر که ماهیت و وضعیت هر یک با دیگری متفاوت است .

شرایط خاص و ویژه هر قرارداد که تکمیل کننده شرایط عمومی پیمان است ، شرایط خصوصی پیمان نام دارد .

دستگاه نظارت

شخص یا گروه حقیقی یا حقوقی هستند که برای نظارت بر کیفیت و حسن انجام عملیات پروژه ، توسط کارفرما به پیمانکار معرفی می‌شود . نظارت می تواند دائمی باشد که در این حالت کارشناسان نظارتی به صورت دائم بر اجرای کار نظارت می کنند .

بررسی و تأئید صورت وضعیت پیمانکار ، صدور دستور کار (ارجاع کار اضافی به پیمانکار) انجام تغییرات لازم در نقشه‌ها و ابلاغ آن ، تایید نهایی صورت وضعیت ها و در نهایت تنظیم صورتجلسه تحویل موقت و تحویل قطعی

مجری طرح

مقام دولتی که از طرف وزیر یا بالاترین مقام دستگاه اجرایی انتخاب می شود و ریاست طرح را بر عهده دارد.

 مدیر طرح

 فرد متخصص و کارشناسی است که در طرح ها و پروژه های دولتی وظیفه ایجاد هماهنگی بین پروژه های مختلف و مسئولان مربوطه را برعهده دارد و وظیفه اصلی مدیر طرح ، حل مشکلات و مسائل مالی و فنی پروژه است .

 مدیر پروژه

 در مدت اجرای پروژه ها ، بیشترین مسئولیت ها و وظایف عملیات اجرائی بر عهده مدیر پروژه است . نظارت فنی بر اجرای کار، بازدید مداوم از کارگاه ، تنظیم انواع گزارشات مورد نیاز مجری طرح . در حقیقت مدیره پروژه همه کاره پروژه است .

اصطلاحات تعاریف حسابداری پیمانکاری پروژه

 سازمان برنامه و بودجه

این سازمان از ادغام سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور اداری و استخدامی کشور در سال ۱۳۸۴ به وجود آمد وزیر نظر معاون رئیس جمهور اداره می‌شود .

از وظایف این سازمان ،  سیاست گذاری توسعه زیرساخت‌های کشور و تدوین برنامه اجرایی مناسب برای رسیدن به این اهداف , وظیفه نظارت و تعیین رتبه و درجه پیمانکاران و مشاوران و همچنین تصویب و ابلاغ آیین نامه های مربوط به روابط طرفین قرارداد است .

دستگاه اجرایی

 سازمانی که وظیفه دریافت اعتبارات عمرانی از محل بودجه کشور و مسئول اجرای پروژه های دولت را بر عهده دارد . ویژگی اصلی آن دولتی بودن است یعنی در قراردادهایی که دو طرف آن خصوصی هستند دستگاه اجرایی وجود ندارد.

 

بخشنامه

 بخشنامه

همان دستورالعمل است که در حوزه پیمانکاری توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی صادر می شود و در آن روابط کارفرما ، پیمانکار و مشاور مشخص می‌شود و خلاصه اینکه تمام مقررات حاکم بر قراردادها و به روز رسانی آن از طریق صدور بخشنامه تنظیم میشود .

 اجزای کار

 هر پروژه از مجموعه ای از بخش های کاری معین تشکیل شده ، مانند اسکلت ، فونداسیون ، درب و پنجره ، اتاق و غیره که هرکدام جزئی از یک کار یا پروژه است .

 اقلام کار

هریک از فعالیت ها و خدمات معین در پروژه است که توسط پیمانکاران دست دوم انجام می شود وتکمیل کننده کل پروژه است . اقلام کاری مانند گچ کاری ، بنایی ، قالب بندی ، خاک برداری ، نقشه برداری و ….

عملیات اجرایی

کل فعالیت های مورد نیاز برای ساخت و انجام طرح عمرانی یا پروژه است .

مدیریت

شخص حقیقی و حقوقی که مسئولیت کلیه عملیات اجرایی ، از برنامه ریزی ، هماهنگی ، مدیریت فنی ، مالی و اداری تمام مراحل ساخت را بر عهده دارد .

 نیروی کار مستقیم

 کارگران وافراد دارای تخصص که مستقیماً در ساخت پروژه دخالت دارند .

سرمایه در گردش

مبلغی که بتوان تمام هزینه های سه ماه آینده پروژه را پرداخت کرد ، به غیر از مبلغ خرید مصالح و ماشین آلات .

فهرست بها

 سازمان مدیریت و برنامه ریزی ، هر سال با در نظر گرفتن تغییرات قیمت و تورم اقتصادی ، فهرست جزئیات مربوط به قیمت و هزینه انواع مصالح و اجرای کارهای ساختمانی و عمرانی را بر اساس تجزیه و تحلیل مواد و مصالح نیروی انسانی از سایر ملزومات و ابزار آلات ، تنظیم و اعلام میکند .

فهرست بهاء ، شامل اقلام متعددی است که آیتم نامیده می شود .

 پیمانکاران در فرایند شرکت در مناقصات ، برای ارائه پیشنهاد قیمت  ، از آخرین فهرست بهای مصوب استفاده می‌کنند .

به قیمت‌های برآوردی اجرای کامل کار که بیانگر قیمت مناسب مبنای سال به خصوصی است ،  فهرست پایه گفته می شود

صورت وضعیت

 فرم مخصوصی که پیمانکاران و مشاوران برای درج مقدار کارکرد خود در دوره معین استفاده می‌کنند . صورت وضعیت مشابه صورتحساب فروش است ، کارفرما پس از بررسی و تائید ، مبلغ آن را پس از کسر کسورات قانونی قرارداد پرداخت می‌کند .

صورت وضعیت شامل آیتم های کاری ، متراژ کار، قیمت واحد و جمع مبلغ هر ردیف است که جمع کل آیتم‌ها ، مبلغ ناخالص کارکرد پیمانکار را نشان می دهد .

قیمت پایه

 قیمت تک تک آیتم های کاری بدون اعمال ضرایب قیمت است.

 ضرایب قیمت

 ضریبی که برای تامین هزینه های بالاسری ، جبران تورم ، تطبیق قیمت ها در شروع کار، با قیمتهای فهرست بهای پایه و ایجاد تناسب بین قیمت های پایه با شرایط خاص قرارداد است .

ضرایب قیمت به پیمانکار کمک می کند بتواند برآورد مناسبی از هزینه های نهایی اجرای پروژه را بدست آورد .

قیمت مبنا

 حاصلضرب قیمت پایه در برابر ضرائب قیمت است . مبلغ قرارداد مبلغی که از محاسبه ضریب قرارداد در قیمت مبنا حاصل می‌شود و مبلغی به دست می‌آید که قرارداد بر اساس آن منعقد می شود .

 

این مطلب با هدف آشنائی با واژه ها و اصطلاحات کلیدی حوزه پیمانکاری نوشته شده است و بدون آگاهی از آنها ، یادگیری حسابداری پیمانکاری غیرممکن است . در آموزش های بعدی صفرتاصد حسابداری پیمانکاری وارد موضوعات کاربردی و عملی خواهیم شد .

لطفاً نظرات و دیدگاه های خود را از طریق سایت یا پیج اینستاگرام برای ما ارسال نمائید .

 

برای آموزش بیشتر به بخش صفر تاصد حسابداری پیمانکاری مراجعه کنید 

صفرتا صد حسابداری پیمانکاری سودآوران مالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

Related Articles