سود آوران مالی
جستجو در :
مقالات
محصولات

آموزش شماره ۲ . ( چرخه عملیات حسابداری )

فهرست مطالب

مقدمه

در این آموزش با ترتیب اقدامات حسابداری و نحوه انجام فرآیند های مالی آشنا می شوید و  درک میکنید در طول یکسال مالی چه کارهائی را باید انجام دهید  .  انجام دادن صحیح هرکار یا رسیدن به هر نتیجه دلخواه ، علاوه بر دانش و تخصص ،  نیازمند اقدامات و فعالیت های مرتبط ، منظم و طبقه بندی شده است . حسابداری نیز حاصل به کارگیری دانش تخصصی درکنار رعایت اصول و دستورالعمل های تعیین شده است .

آگاهی به چرخه حسابداری و رعایت مراحل انجام امور مالی از اهمیت بسیار زیادی برخورداراست ، به طور مثال حسابداری که در خلال انجام وظائف خود مرحله تجزیه و تحلیل رویداد مالی را انجام ندهد باعث می شود نتواند به جزئیات رویداد مالی پی ببرد و در زمان ثبت سند حسابداری دچار اشتباه شود .

چرخه عملیات حسابداری

 

چرخه حسابداری

شامل فرآیند حسابداری است که در هر دوره مالی تکرار می شود . توالی مراحل حسابداری در طول یک دوره مالی به شرح ذیل می باشد:

۱. جمع آوری اسناد و اطلاعات هر رویداد مالی

در این مرحله اسناد و مدارک اولیه و اطلاعات مربوط به عملیات مالی جمع آوری می گردد .

نکته : بدون وجود اسناد و مدارک اولیه که به اسناد مثبته ( از قبیل فاکتور خرید و یا صورتحساب فروش) معروف هستند ثبت رویداد های مالی امکان پذیر نمیباشد .

در مطب بعدی آموزش حسابداری با اسناد مثبته و نحوه جمع آوری اسناد و اطلاعات آشنا می شویم .

۲. تجزیه و تحلیل رویداد های مالی

به صورت خلاصه یعنی بدهکار و بستانکار هر معامله و رویداد مالی را پیدا کنیم . در این مرحله قبل از این که سند حسابداری زده شود یا رویداد های مالی در دفاتر ثبت شود ، ابتدا باید رویداد مالی و اسناد و مدارک آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا مشخص شود آیا نحوه انجام معامله صحیح است و اینکه آیا این رویداد مالی اثری بر اجزای معادله حسابداری دارد . (در مقالات بعدی معادله حسابداری به صورت کامل آموزش داده شده است )

۳. ثبت رویداد های مالی

پس از تجزیه و تحلیل معاملات مالی و مشخص شدن بدهکار یا بستانکار بودن و اثراتی حساب هایی که این رویدادهای مالی بر آن ها اثر می گذارد اقدام به ثبت آن در اسناد حسابداری و دفتر روزنامه و سپس از دفتر روزنامه در دفتر کل انتقال می یابد.

۴. تهیه تراز آزمایشی

تراز آزمایشی فهرستی از نام و مانده هریک از حساب ها، در لحظه معینی از زمان است که در آن مانده های بدهکار در یک ستون و مانده های بستانکار در ستون های دیگر درج می گردد.

نکته: حتماجمع دو طرف بدهکار و بستانکار (سمت راست و چپ حساب ها) باید با هم برابر باشند.

هدف تهیه تراز آزمایشی:

۱. کنترل تساوی جمع ارقام بدهکار و بستانکار

۲.  ارائه خلاصه مفید از حساب های دفتر کل برای انجام اصلاحات

۵. انجام اصلاحات و تعدیلات

اغلب اقلامی که در حساب ها ثبت می شود آشکارا مورد توجه حسابدارن قرار می گیرد برای مثال صورتحسابی که برای مشتری ارسال می گردد، درآمد و فروش شناسایی وفورا ثبت آن انجام می گیرد اما بعضی از رویداد های موثر بر حساب ها، برچنین پروسه ای مبتنی نمیباشدو آثار آن در پایان دوره مالی به وسیله ی ثبت های اصلاحی در حساب ها منعکس می گردد.

۶. تهیه تراز آزمایشی اصلاح شده

پس از ثبت اصلاحات در دفتر روزنامه و انتقال آن به دفتر کل، ترازآزمایشی اصلاح شده تهیه می گردد.

هدف ترازآزمایشی اصلاح شده کنترل تساوی دوطرف بدهکار و بستانکار حساب ها و تهیه صورت های مالی اساسی است.

تهیه صورت های مالی  در حسابداری

۷. تهیه صورت های مالی

منظور از تهیه صورت های مالی، تهیه ترازنامه، صورتحساب سرمایه و صورت سود و زیان می باشد.

۸. بستن حساب های موقت

شامل کلیه حساب های موجود در صورت سودوزیان (درآمد و هزینه و برداشت) حساب های موقت گفته می شود. با استفاده از دفتر روزنامه ثبت های مربوط به بستن حساب ها انجام و سپس به دفترکل منتقل می گردند. پس از انجام این ثبت ها حساب های موقت بسته می شوند.

۹. تراز آزمایشی اختتامی

فهرستی از مانده حساب های باز یعنی حساب های دارایی، بدهی وسرمایه است که به آن حساب های دائمی گفته می شود زیرا پس از بستن آن در سال جاری مانده های آن به سال مالی بعد منتقل می شود. هدف از تهیه تراز آزمایشی اختتامی اطمینان از تساوی دوطرف حساب ها (بدهکار و بستانکار) پس از بستن حساب های موقت است.

۱۰. بستن حساب های دائمی

آخرین مرحله از چرخه حسابداری می باشد با بستن حساب های دائمی یک سال مالی به پایان می رسد.

نکته:

درسال مالی بعد، مانده حساب های دائمی سال قبل مجددا افتتاح و چرخه حسابداری تکرار می گردد.

سخن پایانی

در این مقاله با مراحل حسابداری ، ترتیب انجام آنها و با درک مختصری از نحوه اقدام هر مرحله آشنا شدیم ، نتیجه مناسب زمانی خواهد بود که اطلاعات بیشتری با چگونگی انجام صحیح و اصولی هر مرحله ، روش ها و مباحث تخصصی و کاربردی آن کسب کنیم .

در مقالات بعدی به تک تک مراحل به صورت تخصصی خواهیم پرداخت و شما را با نحوه انجام دقیق وظائف حسابداری آشنا خواهیم کرد .

نویسنده : آرش فنائیان – پریسا کرمی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

Related Articles