سود آوران مالی
جستجو در :
مقالات
محصولات

مغایرت گیری پایان سال حساب های بانکی

آموزش / سودآوران مالی / مغایرت حساب های بانکی

فهرست مطالب

مغایرت گیری پایان سال حساب­های بانکی

۸۰% اختلاف حساب ها و مشکلات حسابداران بی توجهی به گردش حسابهای بانکی و عدم تهیه صورت مغایرت بانکی در فواصل زمانی مناسب است .

یکی از مهمترین مسئولیت های حسابداران ، مغایرت گیری حساب های بانکی و تنظیم گزارش صورت مغایرت بانکی به صورت مداوم است. شرکت­ ها در فواصل زمانی مختلف نسبت به تهیه تراز آزمایشی اقدام می کنند تا هم وضعیت مالی شرکت را بررسی نمایند و هم از نبود مغایرت در حساب­ ها و عملیات های مالی ثبت شده مطمئن شوند. گاهی مغایرت بین مبالغ صورتحساب بانک و گردش دفاتر  پیش می‌آید که لازم است نسبت به مغایرت گیری بانکی اقدام شود.

همانطور که در مقاله چک لیست حسابداری پایان سال مالی نیز به آن اشاره شد،برای اطمینان از انتقال مانده حساب بانکها به سال جدید ، مغایرت­ گیری پایان سال حسابهای بانکی از اهمیت ویژه ­ای برخوردار است.

 آنچه در این مقاله می­خوانیم:

  • ماهیت حساب بانک
  • نکات مهم ثبت سند حسابداری بانک
  • اعلامیه بدهکار چیست؟
  • اعلامیه بستانکار چیست؟
  • مغایرت گیری حساب­ های بانکی
  • روش ­های آماد سازی صورت مغایرت بانکی
  • دلایل به وجود آمدن مغایرت حساب­ های بانکی
  • مراحل حسابداری صورت مغایرت بانکی
  • نحوه بستن حساب­ ها بانکی در پایان سال مالی
  • نتیجه گیری
مغایرت گیری پایان سال حساب¬های بانکی

ماهیت حساب بانک

حساب بانک زیر مجموعه گروه حساب دارائیهای جاری و حساب کل موجودی نقد و بانک است که ماهیت بدهکار دارد . بنابراین اگر در تراز آزمایشی ، مانده حساب بانک بستانکار شود ، قطعاً اشتباهی رخ داده است . باید از طریق مغایرت گیری بانکی ، اشکالات بررسی و برطرف شود .

با توجه به اینکه غالباً رویدادهای مالی هر روز را روز بعد ثبت می کنند؛ توجه شود ورود و خروج مبالغ از حساب های بانکی به ترتیب انجام تراکنش های بانکی ثبت شود پس باید ابتدا اسنادی که در آن بانک بدهکار شده است را ثبت کرد . پس از آن می ­توان اسنادی که مربوط به برداشت ­ها و پرداخت­ های روزانه است را ثبت کرد.در صورت عدم توجه به تقدم و تاُخر ثبت تراکنش ها ، ممکن است مانده حساب بانک در طول روز، بستانکار می­ شود.

نکات مهم سند حسابداری بانک

همانطور که گفته شد، ماهیت حساب­ های بانک، بدهکار است؛ بنابراین، افزایش مبلغ (واریز به حساب) بدهکار و کاهش مبلغ(برداشت از حساب) بستانکار است.

  • دفتر حساب بانک و پرینت حساب­ های بانکی از مهمترین اسناد رسیدگی مالیات عملکرد شرکت است و الزاماً باید تمام مبالغ تراکنش­ های بدهکار یا بستانکار بانک ، عیناً مطابق پرینت بانکی ثبت شود .
  • تحت هیچ عنوانی نباید در رابطه با دریافت و پرداخت­های بانکی، سند مرکب زد. یعنی تک تک تراکنش ها به صورت جداگانه ثبت شود .
  • باید مغایرت گیری حساب­های بانکی را با دقت و مرتب انجام داد.

صورت مغایرت بانکی چیست؟

مغایرت به معنی اختلاف می­باشد. صورت مغایرت بانکی گزارشی از مقایسه گردش حساب­های بانکی با گردش ثبت مبالغ در اسناد حسابداری در فواصل زمانی متفاوت است که توسط واحد حسابداری شرکت تهیه می­شود. هدف تهیه صورت مغایرت بانکی حصول اطمینان از مطابقت ثبت تراکنش های بانکی در دفاتر و اسناد مالی است .

آموزش مغایرت گیری حسابهای بانکی

همانطور که در مطالب قبلی گفته شد مبنای اصلی و قابل اطمینان ، گردش تراکنش های بانکی طبق صورتحساب دریافتی از بانک است .

در تهیه گزارش ، میتوان از روش استفاده نمود :

  • مبنا قرار­دادن مانده صورت­حساب بانک

در این روش حسابدار، با انجام اصلاحاتی از مانده بانک طبق دفاتر حسابداری شرکت، به رقم مانده بانک بر اساس صورت حساب بانک می­رسد.

  • مبنا قرار­دادن مانده دفاتر شرکت

در این روش حسابدار از مانده حساب بانک طبق صورت حساب بانکی، به مانده بانک بر طبق دفاتر حسابداری شرکت می­رسد.

  • مبنا قرار دادن مانده واقعی

در این روش حسابدار برای تهیه صورت مغایرت بانکی، با انجام اصلاحاتی، از مانده بانک طبق دفاتر و طبق صورت حساب­های بانک، مانده واقعی شرکت را به دست می­آورد.

 

دلایل به وجود آمدن مغایرت حساب­ های بانکی

طرف بدهکار یا واریزی به حساب بانک طبق دفاتر شرکت را باید با طرف بستانکار صورتحساب بانک و بالعکس ، رسیدگی کرد و مبالغ مشابه را تیک زد تا مبالغ تیک نخورده و مغایرت­ها به عنوان اقلام باز، مشخص شود. مغایرت گیری حساب­ های بانکی را با دقت و مرتب انجام دهید .

  • کارمزدهای بانکی جزء رقم­ هایی هستند که موجب مغایرت مانده بانک طبق دفاتر و طبق صورتحساب بانک می­شوند. معمولا بانک­ها کارمزد و هزینه بانکی را کسر می­کنند اما ممکن است اعلامیه بدهکار آن را صادر نکنند. بنابراین در دفاتر شرکت ثبت نمی­شود. راه حل ، ثبت ماهیانه کارمزد بانکی بر مبنای صورتحساب بانکی است .
  • چک در راه ، چکهایی که در شرکت صادر می­شود اما دیرتر پاس می­شود یا پاس نمی­شود یا عودت داده می­شود اما در تاریخ سررسید، در دفاتر شرکت، پاس شدن چک­ها، ثبت می­شود، موجب مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت می­شود.
  • چکهای دریافتی از مشتریان و سر حساب گذاشتن نیز به این شکل که در دفاتر شرکت، وصول آن در تاریخ مورد نظر را انجام می­دهیم اما ممکن است در زمان وصول در بانک، به دلیل کسری موجودی حساب مشتری، چک عودت داده شود و ثبت عودت دیر صورت بگیرد یا صورت نگیرد، موجب مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت می­شود.
  • واریز وجوه نقد به حساب جاری شرکت در پایان وقت اداری توسط یکی از اعضای شرکت و عدم ثبت آن در صورت حساب دریافتی از بانک موجب مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت می­شود.
  • واریزی های نامشخص نیز از موارد مغایرت دو مانده حساب بانکی است.
  • وصول وجه چک یا سفته ارائه شده به بانک و عدم ارسال اعلامیه بستانکار شدن توسط بانک نیز موجب مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت می­شود.
  • اشتباه بانک در ثبت رقم واریزی یا برداشت وجه از حساب شرکت ، موجب مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت می­شود.
  • اشتباه حسابدار در ثبت ارقام واریز شده و چک­های صادر شده ، موجب مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت می­شود.

این موارد باعث اختلاف می­شود. اگر حسابدار در پایان روز، حساب­های پولی خود را با سند ثبت نمایند و هر روز با استفاده از تلفن بانک و صورتحساب­های روزانه، مغایرت گیری­های لازم را انجام دهد، قطعا دچار مغایرت حساب بانک با دفاتر شرکت نخواهد شد. حسابدار برای پیدا کردن مغایرت­های بین دو مانده حساب بانک و دفاتر، باید زمان و دقت بالایی را صرف کند تا بتواند آنها را پیدا کند.

مغایرت گیری پایان سال حساب¬های بانکی

مراحل تهیه گزارش صورت مغایرت بانکی

قبل از شروع مغایرت گیری چند راهکار و توصیه مفید برای افزایش کیفیت کار و آن پرهیز از شلوغ کاری و خط خطی کردن پرینت حساب بانک و دفاتر است .

زمانی که کار تهیه صورت مغایرت بانکی رو به همکاران ارجاع میدادم ، تعدادی از آنها در کمترین زمان ،گزارش رو آماده و تحویل میدادند و کیفیت کارشان هم خوب بود ، اما تعدادی دیگر در مدت زمان بیشتری مغایرت گیری میکردند و زمانی که گزارش رو بررسی میکردم ، آنقدر تیک و ضربدر و شلوغ بود که باعث می شد زمان بررسی و کنترل هم زیاد شود و در نهایت نتوانم به آن گزارش استناد کنم .

توصیه های کاربردی :

برای مشخص کردن مبالغ مشابه در پرینت حساب و پرینت دفاترحتماً از هایلایت استفاده کنید چون در پایان تمرکز بیشتری بر مبالغ باز و دارای مغایرت دارید .

ابتدا یکی از ستون های بدهکار یا بستانکار را انتخاب و مغایرت گیری کنید و سپس ستون دیگر را انجام دهید .

قبل از پایان فرآیند مغایرت گیری برای اصلاح مبالغ در اسناد حسابداری اقدام نکنید .

حتماً قبل ازاصلاح سند از وجود مدارک و اسناد مثبته اطمینان پیداکنید .

اسناد و مدارکی که برای مغایرت گیری استفاده کردید را بایگانی کنید .

در ادامه برمیگردیم به مراحل تهیه گزارش صورت مغایرت بانکی  :

  • گام اول: باید تمام مبالغ که در دفاتر حسابداری شرکت و صورت­حساب بانک‌ها ثبت شده است را بررسی کرد. برای این موضوع، باید تمام اقلام که در سمت بدهکار و بستانکار قرار گرفته ­اند، در مجموع برابر و تراز باشند.
  • گام دوم: باید تمام مبالغ که در گام قبل ثبت شده ­اند دارای وضعیت مشخصی شوند و به یکی از چهار حالت «اقلام باز بدهکار دفاتر شرکت»، «اقلام باز بستانکار دفاتر شرکت»، «اقلام باز بدهکار صورت­حساب بانکی» و «اقلام باز بستانکار صورتحساب بانکی» تقسیم شوند. در این گام ممکن است علاوه بر ۴ مورد بالا، در زمان بررسی دفتر معین، اقلامی دیده شود که حسابدار یا بانک، آنها را اشتباه ثبت کرده باشد. اشتباهاتی نظیر: ثبت اعداد به صورت غلط، ثبت مبالغ بستانکار در بدهکار یا برعکس، ثبت مبالغ مربوط به یک حساب دیگر.
  • گام سوم: باید صورت مغایرت بر اساس یکی از مواردی که باعث ایجاد مغایرت بانکی می‌شوند، مشخص شود.

اعلامیه بدهکار چیست؟

گاهی بانک مبالغی را از حساب شرکت برداشت می­کند. مانند: هزینه کارمزد، هزینه واخواست و… و اعلامیه ای به مشتری ارسال می­کندکه به اعلامیه بدهکار مشهور است.

اعلامیه بستانکار چیست؟

گاهی اوقات بانک مبالغی به حساب شرکت واریز می­کند. مانند: واریزی مشتریان به حساب موسسه و… و اعلامیه­ای به شرکت ارسال می­کند که به اعلامیه بستانکار مشهور است.

نحوه بستن حساب­های بانکی در پایان سال مالی

از آنجاییکه حساب بانکی جزء حساب­های دائمی است، باید مانده­ حساب آن به سال مالی جدید انتقال یابد و این اهمیت مغایرت گیری پایان سال حساب­های بانکی را دو چندان می­کند. بنابراین بر اساس آنچه گفته شد، در پایان سال مالی، ابتدا باید مانده حساب­های بانکی را با مانده دفاتر شرکت مغایرت گیری کرد و اصلاحیه ­های لازم را ثبت کرد. سپس مانده این حساب را در پایان سال مالی طی سند اختتامیه (آخرین سند حسابداری هر سال) صفر کرد و همان مبلغ را طی سند افتتاحیه (اولین سند حسابداری هر سال )به سال مالی بعدی منتقل کرد.

نتیجه گیری

حسابهای بانکی شرکت ها و واحدهای اقتصادی بیشترین حجم اطلاعات حساس و مورد نیاز واحد حسابداری را در خود دارند و به صورت مستقیم و غیرمستقیم ۱۰۰% معاملات آنها از طریق حساب بانکی صورت میگیرد ، در نتیجه جمع آوری اطلاعات و اسناد تراکنش های بانکی و دقت در رعایت اصول و ضوابط قانونی آن و ثبت صحیح ورود و خروج مبالغ در اسناد حسابداری ،باعث تهیه گزارشات قابل استناد و جلوگیری از بروز مشکلات مالی و در نهایت افزایش اعتماد مدیران به حسابداران خود می گردد .

نویسنده : آرش فنائیان ، بابائی

تاریخ: ۲۶/۱۲/۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

Related Articles